Barion Pixel
Skip to main content
 x 
Kosár

Kosár

A kosara még üres

Alapismeretek a pázsit tápanyag ellátásához I.rész

A növények a növekedésükhöz szükséges nélkülözhetetlen elemek közül hármat a vízből, illetve a levegőben található szén-dioxidból nyernek ki, ezek a szén, a hidrogén és az oxigén.

A többi nélkülözhetetlen elemet, melyre a növényeknek szükségük van – amelyeket tápelemeknek is nevezünk – a talajban találhatunk, ezeket a gyökérzetén keresztül veszi fel a növény. A tápelemeket csoportosíthatjuk mennyiségi alapon és az elemek funkciója szerint. A növények szárazanyagában előforduló mennyiségük alapján makro- és mikroelemeket különböztetünk meg.

A makroelemeken belül kiemelkedő jelentőséggel bír a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K).

A nitrogén fontos szerepet játszik többek között a növény növekedésében, az aminosavak és a növényi fehérjék létrehozásában, valamint a klorofill képződésében. Nélkülözhetetlen a korai fejlődés és a vegetatív növekedés szakaszában, azaz amikor a fű intenzívebben növekszik. A nitrogéntrágyázás hatékonyságát a megfelelő formában, a szükséges adagban és a kellő időben történő kijuttatással fokozhatjuk.

A foszfor szerepe sokrétű, szinte minden anyagcsere folyamatban részt vesz, így a fotoszintézisben és alapvető biológiai szintézisfolyamatokban. Jelenléte elengedhetetlen a fű csírázásakor, hiszen a fejlődés megindulásához szükséges tápanyagokat és energiát szolgáltatja. Növeli a szárazsággal és betegségekkel szembeni ellenállóságot, szerepet játszik a gyökérképződésben és annak további fejlődésében.

A káliumnak pozitív hatása van a fotoszintézisre, és a növényben történő anyagáramlásra. Kihatással van a füvek vízgazdálkodására, nagymértékben javítja azok vízfelhasználásának hatékonyságát. Szerepe van a fűnövények párologtatásának szabályozásában is. Fokozza a gyökerek aktív vízfelvételét, csökkenti a párologtatás intenzitását. Kihatással van a betegségekkel szembeni ellenállóság fokozásában is.

A műtrágya NPK, azaz nitrogén, foszfor és kálium tartalmát a csomagoláson találhatja feltüntetve. Ennek a három tápelemnek a mennyiségét minden esetben kiemelten szerepeltetik a gyártók, a megadott sorrendben.

Részletesebb információt a tápelem tartalomról a műtrágya címkéje tartalmaz. Ez pontosan leírja milyen összetételű a termék és az is feltüntetésre kerül, hogy a nitrogént milyen formában tartalmazza. Ez azért fontos, mert a különböző formában jelen lévő N eltérő hatásmechanizmusú, azaz gyors vagy időben elnyújtott hatású. Az NPK és egyéb tápelem tartalom tömegszázalékban van feltüntetve a csomagoláson.

Minden esetben alaposan olvassuk át és értelmezzük a termékeken feltüntetett információkat és kövessük az ott leírt használati utasításokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Elfogadom a Felhasználási feltételek -et
és az Adatvédelmi irányelvek -ot.