Barion Pixel
Skip to main content
 x 
Kosár

Kosár

A kosara még üres

A téli gyepápolás alapvető teendői

Így ápold a gyepet télen, hogy tavasszal teljes pompájában tündökölhessen!

A szépen zöldellő gyep egész évben ápolást és gondozást igényel, de a teendők évszakonként eltérnek, hiszen a füvet szezonálisan teljesen más és más környezeti hatások érhetik. Már kopogtat a tél és a tévhittel ellentétben ilyenkor is van teendő a pázsittal, amely a törődést látványosan fogja meghálálni, amikor eljön a tavasz.

Érdemes felkészíteni a gyepünket a zord és szélsőséges időjárásra, gondoskodni arról, hogy megóvjuk, amennyire csak lehet. De ezt hogyan is tehetjük meg?

Melyek azok a kerti munkák, amelyeket mindenképpen ajánlott megejtenünk annak érdekében, hogy tavasszal egészséges és sűrű gyepünk legyen?

  • Először is az ősszel lehullott faleveleket gyűjtsük össze és távolítsuk el a gyepfelületről, mivel az avar hozzájárul a mohaképződéshez, a nedves közeg kedvez a gombás fertőzéseknek, továbbá a fű több napfényhez juthat, ha semmi nem állja az útját.
  • A tél és a hideg beálltával fontos, hogy kíméljük a gyepet a túlzott használattól, lehetőség szerint ne lépjünk rá a fagyos időszakban, mert a megfagyott fűszálak összetörhetnek, sérülhetnek és elhalhatnak.
  • A füvet érdemes télen 3-4 cm magasságban tartani, ennek érdekében pedig nagyon óvatosan, egyszerre csak keveset vágjunk belőle, kizárólag fagymentes időszakban.
  • A gyep télállóságát nagy mértékben növelhetjük őszi-téli felkészítő ásványi vagy szerves biogyeptrágyával, amely megerősíti a füvet és csökkenti a fagyérzékenységet, valamint az olyan betegségek elleni védekezőképességet növeli, mint a hópenész.

A téli időszakban bár hidegebb van, mégis kellemes tevékenység lehet a kert ápolása. Nemcsak mi tölthetünk időt a szabadban, de a gyep is sokkal jobb állapotban lesz tavasszal, ha gondját viseljük. Láthatjuk, hogy a téli időszakban nem sok munka van a gyeppel, tehát ne sajnáljuk az időt az említett ápolási és gondozási teendők elvégzésére. Ennek a kis odafigyelésnek köszönhetően minimalizálni tudjuk a pázsitunkat érő külső kedvezőtlen behatásokat, illetve a tavasszal esedékes munkák és lehetséges problémák is jelentősen csökkenthetők.

A tavaszi teendők sorát rövidítheted azzal is, hogy már most beszerzed kedvenc fűmagod! Nézz szét a webshopon, ha pedig kérdésed van, állunk szíves rendelkezésedre!

https://pazsit.hu/

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Elfogadom a Felhasználási feltételek -et
és az Adatvédelmi irányelvek -ot.