Barion Pixel
Skip to main content
 x 
Kosár

Kosár

A kosara még üres

Alapismeretek a pázsit tápanyag ellátásához III. rész

Ezúttal a mikroelemek szerepével foglalkozunk, bemutatjuk azt, hogy milyen szerepet töltenek be a növények életében, jelen esetben a füvekben lezajló folyamatokban. Mindebből egyértelműen kiderül, hogy a viszonylag kis mennyiségben előforduló mikroelemek élettanilag ugyanolyan fontosak, mint a makroelemek, tehát ezek megfelelő mértékű pótlásáról is gondoskodnunk kell.

Mikroelemeknek tekintjük azokat a tápelemeket, amelyek 0,1%-nál kisebb mennyiségben találhatóak a növényben, szárazanyagban kifejezve. Mikroelemek a vas (Fe), a mangán (Mn), a réz (Cu), a cink (Zn), a molibdén (Mo) és a bór (B).

A talajaink vas tartalma általában magas, azonban a füvek számára hozzáférhető, felvehető mennyiség kicsi. A növények a vasat zömében Fe2+ ion formában veszik fel, a vasnak ezt a formáját használják anyagcseréjükhöz. Több más folyamat mellett a fotoszintézisben és az enzimatikus folyamatokban vesz részt.

A mangán jelentős szerepet játszik a növekedésszabályozásban, a fotoszintézisben és számos enzim aktivátoraként is működik. Összességében elmondható, hogy az említett élettani folyamatokon keresztül kedvezően hat a szénhidrátok képzésére, ami fontos a füvek megfelelő ellenálló képességének a kialakulásához.

A réz fontos a fehérjeszintézisben, a szénhidrát-anyagcserében, és részese a fotoszintetikus folyamatoknak is. Az enzimek működésében is kiemelkedő jelentőséggel bír.

A cink részt vesz a nitrogén-anyagcserében, valamint a növényi hormonok szintézisében. Ezen túlmenően közreműködik különböző enzim komplexek kialakításában, és enzimek aktivátoraként is működik.

A molibdén a növények számára a legkisebb mennyiségben szükséges mikroelem, ennek ellenére rendkívül fontos, hiszen a legfontosabb makroelem, a nitrogén felvételében és beépítésében bír kiemelkedő jelentőséggel.

A bór közreműködik a szénhidrátok és egyéb anyagcseretermékek szállításában és tárolásában. Ezen túlmenően fontos mikroelem a gyökér- és szállítószövetek kialakításában.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a füvek kis mennyiségű mikroelem igénye ellenére az életfolyamatokban betöltött szerepük miatt nélkülözhetetlenek. A fű egészséges fejlődéséhez és a szép pázsitfelület kialakításához ügyelnünk kell a mikroelemek megfelelő utánpótlásáról is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Elfogadom a Felhasználási feltételek -et
és az Adatvédelmi irányelvek -ot.